Utcán parkoló, gazdátlan autók

Több mint 700 elhagyatott autót regisztrálnak évente a rendészeti osztályon, ennek egy részét a lakossági bejelentések teszik ki.

Az elhagyatott gépjárművek nem csak a városképet rontják, hanem elfoglalják a parkolóhelyek egy részét, illetve akadályozzák az áruszállítást is, amely nagy bosszúságot okoz az ott élők és a helyi vállalkozók körében.

Van, aki azért hagyja közterületen az autóját, mert elromlott, vagy lejárt a műszaki vizsgája és nincs pénze megjavíttatni.

Érvényes műszaki vizsgával bárki parkolhat közterületen, de csak ott, ahol ezt semmi nem tiltja.

Ha a műszaki vizsga lejárt, maximum 10 napig tárolható a gépjármű közterületen, viszont terület-foglalási engedéllyel – melyet az Önkormányzattól lehet igényelni – 30 napra is hosszabbodhat ez az idő.

Ha nincs rendszám, minden további nélkül elszállítható a gépkocsi, melynek költségesét az üzembentartó köteles megfizetni.

Ha van rajta rendszám és fizetős parkolási övezetben tárolja az üzembentartó, jó néhány pótdíjat is bezsebelhet, melyet a parkolás-üzemeltető jogi úton is behajthat, mindemellett az elszállítás és az esetleges tárolási költség meg nem fizetése is hasonló jogi következményeket vonhat maga után.
< Tájékoztató a polgármesteri hivatalban történt Covid fertőzésről