Lakossági kedvezmény

Lakossági várakozási engedélyek

Lakossági várakozási hozzájárulás kérelemre annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a várakozási övezet területén van. Lakossági várakozási hozzájárulás kérelmezhető a lakos által megjelölt egy darab személygépkocsira, amelynek a lakos az üzemben tartója, vagy a munkáltatótól kizárólagos használatba kapott egy darab, a munkáltató által üzemben tartott személygépkocsira. Lakossági várakozási hozzájárulás lakosonként egy autóra adható ki.

További feltétel az eljárási költségtérítés megfizetése és a kérelem beadásának időpontjában – a parkolás-üzemeltető nyilvántartása szerint – a kérelmezett gépjárműre ne legyen 30 napnál régebbi jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíjtartozás.

A lakossági várakozási hozzájárulás az adott zóna kerületi önkormányzati tulajdonú közúti várakozóhelyein és a fővárosi önkormányzati tulajdonú közúti várakozóhelyeken – kivéve a Baross téren, az Erzsébet körúton, a Károly körúton, a Thököly úton és a Dózsa György úton – időtartam korlátozás nélküli várakozásra jogosít.

Amennyiben az érvényességi időtartamon belül a hozzájárulás kiadásakor fennálló bármely rendeletben előírt feltétel megszűnik, vagy amennyiben a hozzájárulással rendelkező járművet a tulajdonosa év közben elidegeníti, köteles azt 8 napon belül bejelenteni. Amennyiben a bejelentésnek nem tesz eleget, de a Belügyminisztérium által vezetett jármű-nyilvántartásban szereplő közhiteles adatokban változást tapasztalunk, úgy engedélyét visszavonjuk.

Igénylés menete

Online ügyintézés

Saját tulajdonban lévő, vagy forgalmi engedélyben bejegyzett üzembentartóként való igényléshez kérjük használja Ügyfélablakunkat. Az adatok kitöltése után SimplePay-en keresztül van lehetősége az adminisztrációs díj megfizetésére, engedélyét ezután emailben küldjük. FONTOS! Amennyiben a folyamat megszakad vagy a fizetés nem történik meg, az engedély nincs kiálltva.

FIGYELEM, VÁLTOZÁS!

Háztartásonként a második járműre kizárólag személyesen, ügyfélszolgálati irodánkban adhat be kérelmet. 

Személyes ügyintézés

Személyesen Ügyfélszolgálatunkon (VII. kerület, Dohány utca 90.) az alábbi dokumentumok bemutatásával, előre utalás nélkül a helyszínen bankkártyás vagy készpénzes fizetéssel lehetséges. Engedélyekkel kapcsolatos ügyeit személyesen intézheti az EVIN Nonprofit Zrt.  1072 Budapest, Klauzál tér 11. (Klauzál téri piac, galéria) Ügyfélszolgálatán is, azonban itt nincs lehetőség az adminisztrációs díj megfizetésére, kizárólag igényét adhatja be.

  • kitöltött kérelem
  • forgalmi engedély másolata
  • lakcím kártya másolata
  • adminisztrációs díj megfizetéséről szóló bizonylat
  • céges jármű esetén munkáltatói igazolást a használatról, lízingelt jármű esetén igazoló dokumentumot a lízingbe adó cégtől

Mozgáskorlátozott kártyával rendelkezők az érvényes igazolvány másolatának csatolásával felmentést kérhetnek az adminisztrációs díj megfizetése alól.

 

Költségtérítés

A várakozási hozzájárulás kiadásának további feltétele a 2.200 forint költségtérítés megfizetése. Átutalással intézhető: Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzatának számlaszáma: 10403239-00033067-00000005.

Kérjük a közlemény mezőben a rendszám feltüntetését!

Letölthető dokumentumok