Lakossági kedvezmény

Lakossági várakozási engedélyek

Lakossági várakozási hozzájárulás kérelemre annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a várakozási övezet területén van. Lakossági várakozási hozzájárulás kérelmezhető a lakos által megjelölt egy darab személygépkocsira, amelynek a lakos az üzemben tartója, vagy a munkáltatótól kizárólagos használatba kapott egy darab, a munkáltató által üzemben tartott személygépkocsira. Budapest Főváros Közgyűlésének 30/2010. (VI. 4.) önkormányzati rendelete 10 § értelmében lakossági várakozási hozzájárulás személyenként egy, háztartásonként legfeljebb két autóra adható ki.

További feltétel az eljárási költségtérítés megfizetése és a kérelem beadásának időpontjában – a parkolás-üzemeltető nyilvántartása szerint – a kérelmezett gépjárműre ne legyen 30 napnál régebbi jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíjtartozás.

A lakossági várakozási hozzájárulás az adott zóna kerületi önkormányzati tulajdonú közúti várakozóhelyein és a fővárosi önkormányzati tulajdonú közúti várakozóhelyeken – kivéve a Baross téren, az Erzsébet körúton, a Károly körúton, a Thököly úton és a Dózsa György úton – időtartam korlátozás nélküli várakozásra jogosít.

Amennyiben az érvényességi időtartamon belül a hozzájárulás kiadásakor fennálló bármely rendeletben előírt feltétel megszűnik, vagy amennyiben a hozzájárulással rendelkező járművet a tulajdonosa év közben elidegeníti, köteles azt 8 napon belül bejelenteni. Amennyiben a bejelentésnek nem tesz eleget, de a Belügyminisztérium által vezetett jármű-nyilvántartásban szereplő közhiteles adatokban változást tapasztalunk, úgy engedélyét visszavonjuk.

Igénylés menete

Online ügyintézés

Saját tulajdonban lévő, vagy forgalmi engedélyben bejegyzett üzembentartóként való igényléshez kérjük használja Ügyfélablakunkat. Az adatok kitöltése után SimplePay-en keresztül van lehetősége az adminisztrációs díj megfizetésére, engedélyét ezután emailben küldjük. FONTOS! Amennyiben a folyamat megszakad vagy a fizetés nem történik meg, az engedély nincs kiálltva.

FIGYELEM, VÁLTOZÁS!

A 2024-es évre vonatkozóan, háztartásonként a második gépjárműre is van már lehetőség lakossági várakozási hozzájárulást igényelni online, amennyiben a fentebb leírt feltételek teljesülnek.  

Személyes ügyintézés

Személyesen Ügyfélszolgálatunkon (VII. kerület, Dohány utca 90.) az alábbi dokumentumok bemutatásával, előre utalás nélkül a helyszínen bankkártyás vagy készpénzes fizetéssel lehetséges. Engedélyekkel kapcsolatos ügyeit személyesen intézheti az EVIN Nonprofit Zrt.  1072 Budapest, Klauzál tér 11. (Klauzál téri piac, galéria) Ügyfélszolgálatán is, azonban itt nincs lehetőség az adminisztrációs díj megfizetésére, kizárólag igényét adhatja be.

 • kitöltött kérelem
 • forgalmi engedély 
 • személyi igazolvány
 • lakcím kártya
 • céges jármű esetén munkáltatói igazolást a használatról, lízingelt jármű esetén igazoló dokumentumot a lízingbe adó cégtől
 • más személy képviseletében történő eljáráshoz meghatalmazás, két tanú aláírásával

E-mailen keresztül történő ügyintézés

Várakozási hozzájárulás iránti kérelem benyújtható e-mailen keresztül is az engedely@erzsebetparkolas.hu e-mail címre. Ebben az esetben az alábbi dokumentumok másolatát szükséges csatolni:

 • kitöltött kérelem
 • kitöltött adatkezelési nyilatkozat
 • forgalmi engedély
 • lakcím kártya
 • személyi igazolvány
 • céges jármű esetén munkáltatói igazolást a használatról, lízingelt jármű esetén igazoló dokumentumot a lízingbe adó cégtől
 • adminisztrációs díj megfizetéséről szóló bizonylat

A 2.200 forint költségtérítés megfizetése átutalással intézhető: Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzatának számlaszáma: 10403239-00033067-00000005 

Kérjük a közlemény mezőben a rendszám feltüntetését!

Figyelem! Átutalással történő befizetést kizárólag e-mailen keresztül leadott kérelmek esetében tudunk elfogadni!
Az adott lakcímen második gépjárműre kérelem e-mailen keresztül nem kérelmezhető!

Az adott lakcímen második gépjárműre kérelem e-mailen keresztül nem kérelmezhető.

Mozgáskorlátozott kártyával rendelkezők az érvényes igazolvány másolatának csatolásával felmentést kérhetnek az adminisztrációs díj megfizetése alól.

Letölthető dokumentumok